Tannimplantat
Implantat er en tannerstatning som gjenskaper den opprinnelige tannen.
Et tannimplantat kan være nødvendig dersom du har tapt en tann som følge av tannskade, tannkjøttbetennelse eller hull i tennene (karies), og behøver derfor ikke være relatert til høy alder.
Manglende tenner gir ofte nedsatt bittfunksjon, men også gjerne redusert livskvalitet. Før i tiden var eneste løsning å få løse tenner i form av protese (gebiss), men i dag kan moderne og naturtro tannimplantater erstatte en eller flere tenner. Med nye faste tenner kan du prate, smile og spise som normalt igjen.
Den store fordelen med implantat er at det er en fastsittende løsning som fungerer som naturlige tenner. Behandlingen gir svært gode funksjonelle og estetiske resultater uten å skade nabotennene.
Det var på 1960-tallet at den svenske professoren Per-Ingvar Brånemark oppdaget at titan kan gro fast i bein. Etter det har bruken av implantater økt betydelig.
Hva består implantat av?
En tannerstatning består av tre deler. En titanskrue (fixtur) som ligner tannroten, festes i kjevebenet, og på denne skruen festes siden et lite bindeledd (distanse) som stikker så vidt opp gjennom tannkjøttet. Til distansen festes tilslutt en overkonstruksjon (tannkrone av keramikk eller porselen) som ser svært naturtro ut. Gitt at det finnes nok kjevebein å feste implantatet i, kan det brukes for å erstatte alt fra en enkelt tapt tann til å rehabilitere helt tannløse kjever.
Hva er forskjellen på tann og implantat?
En naturlig tann består av flere deler: emalje (det ytterste, harde tannvevet), dentin (tannbein, det midterste laget), sement (dekker roten under tannkjøttet) og pulpa (innerste laget som består av nerver og blodkar). Tannen er festet til kjevebeinet med periodontale fibre som tillater en viss grad av demping av tannen når den brukes.
Et kunstig implantat derimot har ikke noen av de elementene som er nevnt over. Det betyr at når du tygger, vil du ikke få en dempningseffekt, og dermed endres tannens egenskaper.
Det er viktig å vite at et implantat ikke kurerer sykdom, men gjenoppretter funksjon og estetikk etter at sykdom er behandlet. Det er derfor viktig at du får undersøkt hele munnhulen før du påbegynner implantatbehandling.
Hvem kan få tannimplantat?
Alle kan i prinsippet få satt inn implantater. Men det er en rekke faktorer som spiller en rolle for hvor vellykket resultatet er. Dette kan være med på å avgjøre om tannlegen velger implantat som behandling. Det er en rekke sykdommer og forhold å ta i betraktning før implantat settes inn.
Røyking
Røyking har uheldige konsekvenser for implantatbehandling. Forskning har vist at røyking reduserer sårtilhelingen og forlenger reparasjonsprosessen etter innsetting av titanskruen. Derfor er det svært ønskelig at pasientene slutter å røyke før implantatbehandling.
Alder
Det er ikke ønskelig å sette implantat i kjever som er i vekst. Fram til cirka 20- års alderen vokser kjeven i ulike retninger. Et implantat som har vokst fast i kjevebeinet vil ikke flytte seg. Det vil resultere i at dersom tannlegen setter inn implantat for tidlig, vil ikke denne følge veksten av resten av kjeven og dermed komme i feil posisjon i forhold til resten av tennene i tannbuen.
Benkvalitet
Benkvalitet er avgjørende. Noen mennesker kan av ulike årsaker ha for smal kjevekam til å få nok feste til titanskruen. Det er viktig å analysere kjevebeinets bredde og høyde nøye. Det er også viktig å se nøye hvordan nerver, blodårer, nesehulen og bihulen ligger i forhold til det området implantatet skal settes. Det krever en grundig klinisk undersøkelse og spesielle røntgenbilder. Tannlegene på Nydalen Tannlegesenter sørger for at du får den beste veiledningen og oppfølgingen.
Hos tannløse pasienter forandrer kjevebeinet seg relativ mye på grunn av at kjeven ikke lenger får normal belastning. Dette ses mest på utsiden av overkjeven og innsiden av underkjeven.
Sykdommer og medisiner
Det er ikke mange sykdommer og medisiner som er umuliggjør implantatbehandling, men det krever noen forhåndsregler. Sykdommer som kreft, nedsatt immunforsvar, alvorlige kardiovaskulære sykdommer, blødningstilstander, smittsomme sykdommer og/eller andre medfødte og ervervede sykdommer er eksempler på tilstander som bør utredes. Medisiner som bisfosfanater (mot benskjørhet), antikoagulasjonsmedisiner, hormonpreparater, steroider, og andre medikamenter krever at implantatbehandlingen utføres på sykehus. Strålebehandling kan være kontraindisert for implantatbehandling.
Osseointegrasjon
Mennesker har også ulik evne til osseointegrasjon, dvs. i hvilken grad beincellene i kjevebeinet vokser sammen med titanskruens overflate. Høy grad av osseointegrasjon er ønskelig for å få ett vellykket resultat.
Total tannløshet/tørre slimhinner
Implantater kan også brukes til å feste avtagbare helproteser ved hjelp av trykk-knapp-system. Den ene delen av trykk-knapp-låsen sitter på protesen og andre delen av låsen på implantatet. Det er vanlig med minst to implantater i underkjeven og minst fire implantater i overkjeven. Den vanligste årsaken til implantatbehandling er at pasienten har en helprotese som er ustabil. Dette kan skyldes at kjevekammen har krympet over tid. Redusert eller manglende koordinasjon av kinn, leppe og tunge muskulatur kan også være en av årsaken til at en helprotese er ustabil.
Pasienter med f.eks. Sjøgrens syndrom har som regel tørre slimhinner som kan gjøre at helproteser ikke sitter godt fast. Et tannimplantat vil ikke slite på slimhinnen på samme måte.
Tilsvarende gjelder dersom pasienten har sterk brekningsrefleks. Da vil det også være fordelaktig med implantater fordi proteser kan dekke en stor del bakerst i ganen.
Hvordan er behandlingsforløpet for implantatbehandling?
- Tannen faller ut eller fjernes
- Kjevebeinet må få tid til å heles (ett par uker til måneder)
- Titanskruen settes inn i kjevebeinet
- Distansen skrues fast og dekkes ofte av tannkjøtt
- Etter to til seks måneder frilegges implantatet
- Deretter blir det tatt et avtrykk for å lage en krone
- Kronen monteres på implantatet
Helfo-refusjon
Det er flere årsaker som utløser økonomisk støtte fra Helfo (tidligere NAV) ved implantatbehandling. Eksempler er periodontitt, traume, tannutviklingsforstyrrelse og tannløs kjeve. Bestill time for konsultasjon. Tlf. 22 23 03 03