Hva er et implantat?
Implantat er kunstige tannrøtter som regel av metall, som settes inn i kjevebenet.
En krone, bro eller protese kan festes til implantater i munnen. Implantat settes direkte i forbindelse med kjevebenet uten hjelp av verken fibre eller sement. Dette kalles osseointegrering.
Litt historie
I 1960 tallet oppdaget en svensk professor Per Brånemark at implantater (titan) kan gro i bein. Etter det har bruken av implantater økt betydelig.
Forskjell på tann og implantat?
Tann består av flere deler, emalje (det hardeste vevet), dentin (midterste laget), cement (dekker roten under tannkjøttet), og pulpa (innerste laget som består av nerver og blodkar). Ytterst består tannen av periodentale fibre som tillater en viss grad av demping av tannen under funksjon.
Et implantat derimot har ikke noen av de elementene som er nevnt over. Det betyr at når man tygger vil man ikke få en dempningseffekt, og dermed endres egenskapene.
Hva består implantat av?
- Fikstur (erstatning av tannens rot)
- Distanse (Forbindelseselement mellom fikstur og overkonstruksjon)
- Overkonstruksjon (for eks. bro eller krone)
Det er viktig å vite at et implantat ikke erstatter sykdom, men gjenoppretter funksjon og estetikk etter at sykdom er behandlet. Det er derfor viktig at du får undersøkt hele munnhulen før du påbegynner implantatbehandling.
Alle kan få satt inn implantater i prinsippet. Men det er en rekke faktorer som spiller en rolle for hvor forutsigbar resultatet er. Dette kan være med på å avgjøre om man velger implantat som behandling. Det er en rekke sykdommer og tilstander som man må ta i betraktning før implantat settes.
Røyking
Røyking har uheldige konsekvenser for implantatbehandling. Forskning har vist at røyking reduserer sårtilhelingen og forlenger reparasjonsprosessen etter innsetting av fikstur. Derfor ønsker man at pasientene slutter å røyke før implantatbehandling.
Alder
Alder påvirker ikke hvordan implantat settes. Det er ikke ønskelig at man setter implantat i kjever som er i vekst. Fram til cirka 20 års alderen vokser kjeven i ulike retninger. Et implantat som er ossoerintegrert vil ikke flytte seg, det vil resultere i at dersom man setter implantat for tidlig vil ikke denne følge veksten av resten av kjeven, dermed komme i feil posisjon i forhold til resten av tennene i tannbuen.
Benkvalitet
Benkvalitet spiller en rolle. Hos noen mennesker kan det være for lite bein i kjeven for å sette implantat. Det er viktig å analysere beinets bredde og høyde nøye. Det er også viktig å se nøye hvordan nerver, blodårer, nesehulen og bihulen ligger i forhold til det området implantatet skal settes. Det krever en grundig klinisk undersøkelse og spesielle røntgen bilder. Tannlegene på Nydalen Tannlegesenter sørger for at du får den beste veiledningen og oppfølgingen.
Hos tannløse pasienter forandrer kjevebeinet seg relativ mye på grunn av at kjeven ikke lenger får belastning. Dette ses mest på utsiden av overkjeven og innsiden av underkjeven. Dette vil gi det vi kaller ‘’paddeansikt’’, det er resultat av at beinet forsvinner over tid og vanskeliggjør innsetting av implantater i slike kjever.
Sykdommer og medisiner
Det er ikke mange sykdommer og medisiner som er umuliggjør implantatbehandling, men det krever at man tar noen forhåndsregler. Sykdommer som kreft, nedsatt immunforsvar, alvorlige kardiovaskulære sykdommer, blødningstilstander, smittsomme sykdommer og/eler andre
medfødte og ervervede sykdommer er eksempler på tilstander som bør utredes. Medisiner som bisfosfanater, antikoagulasjonsmedisiner, hormonpreparater, steroider, og andre medikamenter krever at behandlingen utføres på sykehus. Strålebehandling kan være kontraindisert for implantatbehandling.
Osseointegrasjon
Osseointegrasjon er direkte forbindelse mellom kjevebein og implantat. Det er direkte kontakt mellom implantat og bein. Dette ønsker vi ved et implantat for å få ett vellykket resultat.
En tann mangler
Når bare en tann mangler, vil krone på implantat være en god løsning, når nabotenner er uten fyllinger eller andre skader. På unge pasienter er dette en formidabel løsning for disse har store tannerver. Det er en fin måte å erstatte manglende tann uten å borre på nabotenner.
Flere tenner mangler
Når flere tenner mangler, så kan man framstille bro som sitter fast på implantater. Tannerstatninger som sitter fast på implantater brukes når man ønsker å bevare nabotenner uten å borre. Man kan også lage implantatstøttende erstatninger for å unngå gebiss som over tid kan bli ubehagelig.
Total tannløs
Implantater kan faktisk også brukes til å feste avtakbare helproteser ved hjelp av trykk-lås system. Den en delen av trykk-knapp låsing sitter på protesen og andre delen av låsingen på implantatet. Det er vanlig med minst to implantater i underkjeven og mist fire implantater i overkjeven. Den vanligste årsaken til implantatbehandling er at pasienten har en helprotese som er ustabil. Dette kan skyldes at kjevekammen har krympet over tid. Redusert eller manglende koordinasjon av kinn, leppe og tunge muskulatur kan også være en av årsaken til at en helprotese er ustabil-
Hvorfor implantat på tannløs kjeve?
Pasienter med munntørrhet slik som for eks. Sjøgrens syndrom har som regel tørre slimhinner, dette kan gjøre at helprotesen ikke sitter godt fast. En erstatning som sitter på implantater vil ikke slite på slimhinnen på samme måte. Tilsvarende gjelder dersom pasienten har brekningsrefleks, vil også ha fordel med implantater fordi protesen nødvendigvis ikke går langt bak i ganen. En annen ting et psykologisk problem; man kan ha med helproteser, selv om en protese objektivt vil funger bra. Hos slike pasienter vil implantatstøttet løsning være en god ide, da det vil gi følelse av naturlige tenner. Disse tennene vil sitte fast og ikke ta stor plass i munnen.
Hvordan er behandlingsforløpet?
- Tannen faller ut eller fjernes
- Kjevebeinet må få tid til å heles (ett par uker til måneder)
- Implantat setter inn og dekkes ofte av tannkjøtt
- Etter to til seks måneder frilegges implantatet
- Deretter blir det tatt et avtrykk for å lage en krone
- Kronen monteres/limes på implantatet
HELFO
Det er flere årsaker som kan gjøre at du få støtte fra HELFO (tidligere NAV) for å sette inn implantater, eksempler er periodontitt, traume, tannutviklingsforstyrrelse og tannløs kjeve. Ta kontakt på 22 23 03 03 for veiledning og bestill time for konsultasjon hos oss på Nydalen Tannlegesenter
Tlf. 22 23 03 03