Periodontale sykdommer

Pyrea sykdommer

Alle pyrea sykdommer kommer av bakterieinfeksjoner som angriper tannkjøtt, kjevebein og tannfestet som holder tennene fast i kjeven. Dette er kort sagt en betennelse i tannkjøttet slik at tannbeinet rundt tannen forsvinner og til slutt løsner tannen selv om den ellers er frisk.

Alvorlig pyrea betennelse kan føre til tannløshet

Symptomer

  • Pyrea begynner vanligvis uten tydelige symptomer og er smertefri. Noen ganger utvikler sykdommen seg langsomt, og andre ganger – ganske fort.
  • Man kjenner ikke nødvendigvis smerte når man har pyrea.
  • Tannkjøttet kan bli ømt, lettblødende og vedvarende hovent.
  • Dårlig ånde og smak, samt langvarig tannpine er også tegn tannkjøttbetennelse.
  • Dårlig munnhygiene, røyking, stress, arvelige faktorer, samt enkelte sykdommer og medisiner kan forverre sykdommen. Ved å holde munn og tenner rene, og ved å ikke røyke, minsker man risikoen.

Årsaker til sykdommer

Pyrea sykdommer er forårsaket av bestemte typer bakterier og tannbelegg. Tannbelegget er en fargeløs hinne med bakterier og matrester som konstant formerer seg rundt tannhalsen.
Bakteriebelegget, ofte kalt plakk vokser seg nedover tannen og gjemmer seg under tannkjøttsranden der man ikke klarer å pusse selv. Når bakteriebelegget først er kommet ned under tannkjøttet utvikles en betennelse i tannens fiberfeste. Videre blir beinet, som er festepunktet for fibrene brutt ned. Etter hvert som tannen mister mer og mer feste, mer og mer bein, blir den først litt løs, deretter løsner den suksessivt til den faller ut eller blir trukket. Nydalen Tannlegesenter anbefaler at du jevnlig kontrollerer dette hos tannlegen.
Kontakt oss på 22 23 03 03 eller klikk her for timebestilling om du lurer på noe mer om pyrea.

Konklusjon

Den viktigste faktoren i forebygging av pyrea sykdommer er regelmessig tannpuss hjemme og profesjonell fjerning av tannbelegg og tannstein. Forebygging av pyrea sykdommer er bare mulig hvis både pasient og tannlege tar hånd om det.
Norske trygdemyndigheter gir delvis refusjon av systematisk tannbehandling av pyrea ved behandling i Norge.
Har du spørsmål om pyrea, kontakt oss på 22 23 03 03 eller klikk her for timebestilling

Sist endret: fredag 24 april, 2020
Publisert av: Nydalen Tannlegesenter