Rotfylling

Rotfylling må til dersom tannen er så skadet at nerven (pulpa) inni den har blitt betent.

Våre tenner er levende og har blodkar, nerver og mange celler som reparerer tannen innenfra. Dette nervevevet som finnes i tenner kalles pulpa. Når bakterier kommer inn i pulpa (ofte på grunn av karies/hull i tannen), forårsaker de en inflammasjon i pulpa som resulterer i alvorlig smerte og ubehag.

Hvor lang tid tar en rotfylling?

Rotfylling er ofte komplisert og kan ta lang tid. Dette spesielt hvis man har dødt vev i rotkanalen som må fjernes før man fortsetter behandlingen. I noen tilfeller kan tannlegen gjøre hele behandlingen på en gang.

  1. Tannlegen må først finne pulpa og rotkanalene. Deretter fjernes den infiserte nerven med hjelp av spesielle instrumenter.
  2. Etter å ha funnet nerven og kanalene samt fjernet bakteriene må tannlegen fylle de rensede rotkanalene med et materiale, som er en type gummi.
  3. På toppen av tannen må tannlegen legge en krone eller en fylling.

Smertefri rotfylling:

Rotfylling forbindes av noen med smerte og ubehag. Nydalen Tannlegesenter tilbyr deg smertefri rotfylling ved hjelp av moderne og lokale bedøvelsesmidler. I noen tilfeller kan det være vanskelig å bedøve en betent tann. Da må tannlegen prøve ulike måter å bedøve tannen på. Hvis du har allergi mot bedøvelse, har sprøyteskrekk eller alvorlig tannlegeskrekk/odontofobi, kan rotfylling under narkosebehandling være et alternativ. Vi behandler daglig pasienter med tannlegeskrekk  med god effekt. Har du noen spørsmål, da kan du kontakte oss på 22 23 03 03.
Rotfylling tar selvfølgelig tid, men ved hjelp av rotfylling beholdes tannen. Ellers må du trekke den. Rotfylte tenner er noe svakere, men en rotfylt tann er bedre en ingen tann, og kan forsterkes med en tannkrone. Hvis en rotbehandling mislykkes, kan man gjøre om rotfyllingen. Ellers må tannen trekkes. Du kan da få laget en tannbro eller tannimplantat hvis du vil ha en ny tann.

Har du tannverk?

Tannverk er en av de mest alvorlige smerter vi kan oppleve, og er et alarmsignal. Tannverk årsakes ofte av inflammasjon i tannerven (pulpa). Hvis du ikke gjør noe med det, minsker tannverken etter noen dager når nerven dør. Når nerven er død, kan bakteriene vandre inn i kroppen og lage inflammasjon i tannbeinet. Inflammasjon i tannbeinet medfører ofte en langsom nedbrytning av tannbeinet. Dette blir ofte en kronisk infeksjon og kan øke risikoen for andre sykdommer, som diabetes og hjerte- og karsykdommer. Dessverre gjør dette ikke alltid vondt og oppdages ikke hvis din tannlege ikke tar oversiktsrøntgen av kjevene. Etter en stund kan en tannbyll eller akutt infeksjon oppstå. Smerte, ømhet, ubehag og hevelse er de typiske symptomene for en tannbyll. I noen sjeldne tilfeller kan en tannbyll spre seg fort og få alvorlige konsekvenser som sepsis og død. Dette kan forekomme hvis immunforsvaret er dårlig

Smerter etter rotfylling?

Smerter etter rotfyllingen, det er vanlig at det blir litt smerte etter rotbehandling.  Dette blir som oftest bedre etter kort tid. Rotbehandling er en komplisert behandling og 10-20% av rotfylte tenner blir ikke bra. Da må man vurdere omgjøring av rotfyllingen, fjerne rot-spissen eller fjerne tannen.
Bestill en gratis konsultasjon «online» eller ring 22 23 03 03 hvis du har flere spørsmål.

Hva koster rotfylling?

En rotfylling kan variere i pris. Fortenner med én kanal tar mindre tid og koster mellom tre og fire tusen kroner. Rotfylling av en jeksel med 3-4 kanaler tar lengre tid og koster fem til seks tusen kroner. Veldig vanskelige rotfyllinger kan koste mer. I tillegg kommer en krone eller en fylling på toppen av rotfyllingen. En god rotfylling tar tid og koster litt men du får beholde din egen tann. Tanntrekking er billigere (700-1600 kr). Tanntrekking anbefales ikke hvis tannen er en viktig tann. Nydalen tannlegesenter anbefaler deg spørre din tannlege om et prisoverslag før behandlingen. Nydalen tannlegesenter tilbyr deg et gratis og uforpliktende kostnadsoverslag. Bestill en gratis konsultasjon «online» eller ring 22 23 03 03 hvis du har flere spørsmål.

Sist endret: fredag 24 april, 2020
Publisert av: Nydalen Tannlegesenter