Behandlinger

Nydalen Tannlegesenter utfører både ordinær tannbehandling, og avanserte behandlinger.Les mer

Dersom en tann er så skadet at nerven inni den har blitt betent eller har dødd, må tannen rotfylles.

Våre tenner er levende og har en tannmarg (pulpa) med blodkar, nerver og mange celler som reparerer tannen innenfra. Når bakterier kommer inn i pulpa (ofte på grunn av hull i tannen (karies)), forårsaker de en inflammasjon som resulterer i alvorlig smerte og ubehag. Ubehandlet vil tannerven tilslutt dø.

Hvor lang tid tar en rotfylling?

Rotfylling er ofte komplisert og kan ta lang tid, spesielt hvis dødt vev i rotkanalen må fjernes før tannlegen fortsetter behandlingen. I noen tilfeller kan tannlegen gjøre hele behandlingen på ett besøk.

  1. Tannlegen må først finne pulpa og rotkanalene. Deretter fjernes den infiserte nerven/bakterier/dødt vev med hjelp av spesielle instrumenter. Innsiden av tannen renses nøye.
  2. Deretter fyller tannlegen de rensede rotkanalene med et materiale, som er en type gummi.
  3. For å forsegle tannen må tannlegen tilslutt legge en krone eller en fylling.

Rotfylling er tidkrevende, men ved hjelp av rotfylling beholdes tannen. Rotfylte tenner er noe svakere, men en rotfylt tann er bedre enn ingen tann, og den kan forsterkes med en tannkrone. Hvis en rotbehandling mislykkes, kan tannlegen gjøre en revisjon, dvs. at tannen åpnes, renses og forsegles på nytt. Oppnås ikke suksess med dette, vil tannen måtte trekkes. Du kan da få laget en tannbro eller tannimplantat hvis du vil erstatte tannen.

Smertefri rotfylling

Rotfylling forbindes av noen med smerte og ubehag. Nydalen Tannlegesenter tilbyr deg smertefri rotfylling ved hjelp av moderne lokalbedøvelse. I noen tilfeller kan det være vanskelig å bedøve en betent tann. Da må tannlegen prøve ulike måter å bedøve tannen på.

Hvis du har allergi mot bedøvelse, har sprøyteskrekk eller alvorlig tannlegeskrekk/odontofobi, kan rotfylling under sedasjon eller narkosebehandling være et alternativ. Vi behandler daglig pasienter med tannlegeskrekk med god effekt. Har du noen spørsmål, kan du kontakte oss på 22 23 03 03.

Ikke overse tannverk

Tannverk er en av de mest alvorlige smerter vi kan oppleve, og det er et viktig alarmsignal. Tannverk årsakes ofte av inflammasjon i tannmargen. Hvis du ikke gjør noe med det, opphører tannverken etter noen dager når nerven dør. Det kan være en lettelse, men det er et dårlig symptom.

Når nerven er død, kan bakteriene vandre ut av tannen gjennom rotspissen og lage inflammasjon i kjevebeinet. Dette medfører ofte en langsom nedbrytning av tannbeinet. Infeksjonen kan bli kronisk, og bakteriene kan øke risikoen for andre sykdommer, som diabetes og hjerte- og karsykdommer. Infeksjoner i kjevebeinet gjør ikke alltid vondt og oppdages ikke hvis tannlegen ikke tar oversiktsrøntgen av kjevene. Etter en stund kan en tannbyll eller akutt infeksjon oppstå. Smerte, ømhet, ubehag og hevelse er de typiske symptomene for en tannbyll. I noen sjeldne tilfeller kan en tannbyll spre seg fort og få alvorlige konsekvenser som sepsis (blodforgiftning) og død. Dette kan forekomme hvis immunforsvaret er dårlig

Smerter etter rotfylling?

Det er vanlig at det blir litt smerte etter rotbehandling, men det bedrer seg som oftest etter kort tid. Rotbehandling er en komplisert behandling, og 10-20 % av rotfylte tenner blir ikke bra. Da må tannlegen vurdere omgjøring av rotfyllingen, rotspissamputasjon eller fjerning av tannen.

Hva koster rotfylling?

En rotfylling kan variere i pris. Fortenner med én kanal tar mindre tid og koster 3000-4000 kr. Rotfylling av en jeksel med 3-4 kanaler er tidkrevende og koster 5000-6000 kr. Veldig vanskelige rotfyllinger kan koste mer. Prisen for en krone eller en fylling kommer i tillegg til rotfyllingen.

En god rotfylling tar tid og koster litt, men du får beholde din egen tann.

Kontakt oss på 22 23 03 03 om du har flere spørsmål eller vil bestille en time.

Ser etter ledige tider..

Oops!

Dessverre har den valgte tiden allerede blitt booket. Vennligst velg en annen tid/behandler!
Ok!
TILBUD!
Tilbud